OO1.2 – Elektrotechnisch project

Ik ben inmiddels al weer een aantal weken druk bezig met OO1.2, het tweede project in mijn studie elektrotechniek (binnenkort officieel Electrical Engineering, Nederlands is blijkbaar niet hip genoeg). Het doel is om een systeem te ontwerpen – en bouwen (voornamelijk softwarematig) om een onbekende planeet (als voorbeeld wordt Venus genoemd, echter schijnt daar een zee van lava te overheersen) in kaart te brengen. Dit moet gebeuren met zogenaamde ‘crickets’, intelligente units op onintelligente botsautootjes die niet kunnen storen. Gelukkig zijn de crickets wel in staat om draadloos met elkaar te communiceren en kunnen ze ultrasoon-geluidsgolven uitzenden en opvangen!

Dat zijn dus voldoende ingrediĆ«nten om de afstand tussen een aantal crickets te bepalen (gebruik het verschil in snelheid van de ultrasoon- en radiografische connunicatie). Vervolgens kan daar met een beetje creativiteit een ‘configuratie’ uit worden getrokken: een afbeelding van waar de crickets zouden staan. Door nog wat meer te spelen is het mogelijk om de zojuist bepaalde posities van de crickets op een landkaart te plaatsen. Verder is het simpel: overal waar een cricket ooit is geweest, is de planeet begaanbaar; waar een cricket na een uur of 9 nog niet langs is geweest zit waarschijnlijk een obstakel. En hier zit zo ongeveer mijn taak in dit project – het optimaliseren van een ‘softcore mMIPS processor’ en het schrijven van een C programma voor de nodige berekeningen. Dit deel van het project blijft – samen met een cricket voor radiografische communicatie met de andere crickets – als een satelliet boven onze denkbeeldige planeet hangen.

Vervolgens moet de data naar onze eigen planeet, Aarde, in onze opstelling ongeveer aan de andere kant van het projectlokaal, worden verzonden. Daar wordt de data netjes op een computerscherm weergegeven.

Momenteel is het project bijna afgerond. Wij hebben als enige (of een van de weinige) projectgroepen een oplossing waarvan we in ieder geval verwachten dat het volledig gaat werken. Er zitten nog enkele onnauwkeurigheden in de berekeningen, maar daar leven we voorlopig maar mee.

Maar… als alles goed zou gaan was het natuurlijk niet de moeite waard om hier een blog’je over te schrijven. Nee, niet alles gaat goed. We denken een werkende oplossing te hebben, maar we kunnen helemaal niets testen! De projectleiding heeft – door omstandigheden – deze week slechts 6 mogelijkheden om de opstelling te testen. Toevallig zijn er totaal 7 groepen. En raad eens welke groep er – wederom – buiten de boot valt? Juist. Vorige week hebben we de projectleiding nog een bezoek gebracht om na te vragen of de verdeling van testtijd deze week wel op een normale manier zou verlopen. Het zou geregeld worden; ieder groepje zou deze week maximaal 1 ‘slot’ Ć” 2 uur testtijd kunnen krijgen. Jammer dat er niet bij werd vermeld dat er totaal 6 slots beschikbaar waren. Erg jammer. Bovendien moeten beide heren projectleiding de komende 3 weken op vakantie. Dat betekent dus dat wij ons project de komende 3 weken nog niet af kunnen ronden – nee, we kunnen heel weinig, testen zit er ook niet meer in.

Meer informatie over dit zeer interessante, maar slecht georganiseerde project is te vinden op de website: http://www.es.ele.tue.nl/education/oo2/

This entry was posted in School, TU/e and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *