De gloeilamp… en meer politieke (in)correctheid

Zo – hier dan toch eindelijk maar eens een post om me uit te laten over onze overheid… Laten we maar eens beginnen bij het verbieden van de gloeilamp…

HOE DURVEN ZE… de gloeilamp, het kindje van Philips, wereldwijd in gebruik voor het verlichten van huizen en het verwarmen van kassen… en kuikens (lang verhaal… vraag maar ;-)). Maar goed – die gloeilamp wil men dus verbieden… nee, heeft men al verboden, vrijwel in stilte is het nog wel even aangekondigd voordat het er door werd gedrukt. Uiteraard luistert men hier niet naar de mening van het volk (democratie?) – nee, men beweert dat het beter is voor ons milieu… en voor onze portemonnee – nieuwe technologieën als led- en spaarlampen zouden beter zijn.

Laten we maar eens beginnen met het prijsverschil: led- en spaarlampen kosten veel meer dan een ‘ouderwetse’ gloeilamp. Men beweert wel dat deze nieuwe lampen veel langer meegaan – maar in de praktijk blijkt dit bij sommige mensen tegen te vallen (Made in China?). En zelfs al is de levensduur langer – dan nog kan een moderne lamp nooit concurreren met de spotgoedkope gloeipeertjes. Verder geven de ‘nieuwe’ lampen gewoon veel minder mooi licht. Maargoed, wat men uiteraard niet vertelt is dat een spaarlamp vaak nog kwik bevat – dat is giftig ja, verder werkt het verschrikkelijk slecht met een dimmer (toevallig hebben wij daar net een paar jaar geleden een berg geld in geïnvesteerd :<) en ‘knippert’ het licht van een spaarlamp op zo’n manier dat men er last van kan krijgen. Als argument voert men ook aan dat het nu mogelijk is om het afval beter te recyclen – omdat men de spaarlampen apart in kan zamelen… maar waarom doet men dat dan niet met een gloeilamp? Te goedkoop waarschijnlijk. En het rendement van een gloeilamp? Ook dat kunnen we relativeren – zeker in de winter gaat alle warmte die de gloeilamp uitstraalt netjes de ruimte in – die energie kun je dan weer besparen op de gasrekening. Dat gaat natuurlijk niet op voor de zomer – maar dan is de lamp ook niet zo vaak aan.

Nee, ik trap er niet in, ik importeer mijn gloeilampen wel uit Rusland of China. Als je het mij vraagt zit hier een of andere lobby van Philips e.d. achter – die maken aanzienlijk meer winst op een led- of spaarlamp dan op een antiek stuk peervormig glas.

Maargoed (alweer), los van de eerste complottheorie: het is gewoon niet correct om iets simpels als een gloeilamp te verbieden. Heeft de gloeilamp ooit iemand kwaad gedaan? Is de gloeilamp gevaarlijk? Weggelopen uit een inrichting? Waarom verbieden? Waarom mag de consument niet meer KIEZEN? Democratisch? IK WIL GODVERDOMME ZELF KIEZEN WAT VOOR LICHT IN IK MIJN KAMER OPHANG. Mijn kamer – mijn licht. Vrijheid. Maar nee – de Europeesche Unie gooit roet in het eten. Mag niet. Ik mag niet meer kiezen. En om maar even naar The Matrix te verwijzen:

The Architect: As I was saying, she stumbled upon a solution whereby nearly ninety-nine percent of the test subjects accepted the program provided they were given a choice – even if they were only aware of it at a near-unconscious level.

Helaas accepteert een groot deel van onze bevolking, in tegenstelling tot de objecten in de Matrix, dat onze keuzevrijheid langzaam word ontnomen. Ik moet ook gelijk weer denken aan de Europese grondwet – die werd keihard afgeslagen – en een paar jaar later gewoon door de neus naar binnen geduwd onder een andere naam: een verdrag. Hoe heeft het eigenlijk zo ver kunnen komen dat er op Europees niveau bepaald wordt dat een specifiek product, de gloeilamp, in Nederland word verboden? De EU is toch helemaal niet meer representatief voor onze wensen, gevoelens, behoeften, mogelijkheden, toestand, etc… Oh, weet U trouwens hoeveel geld U kunt besparen door al uw gloeilampen te vervangen? Ergens rond de 70 euro per jaar. Shocking he? Dat is ongeveer één dag minder werken per jaar. Ik weet eigenlijk niet of daar de aanschaf van nieuwe lampen (a 10 tot 40 euro per stuk) bij is gerekend.

Tijd om het gloeilampengezeur even af te sluiten – op naar het grotere geheel. Een controlestaat, misschien zelfs zonder dat de overheid het door heeft. Doe niet zo gek? Dat had ik een paar jaar geleden vast ook geroepen – hoewel – toen gaf ik eigenlijk niet zoveel om politiek. Klinkt nog steeds idioot? Mooi. Lees verder.

Men (lees: overheid en mogelijk anderen) heeft de mogelijkheid om naar wens telefoongesprekken af te tappen. Slechts met een enkele klik kan een telefoonnummer afgetapt worden – en automatisch kan iedereen die telefonisch contact heeft met de verdachte ook afgetapt worden – en de personen die contact hebben gehad met de personen die contact hebben gehad met de verdachte (lange zin ftw!). Grote kans dus dat je zelf al eens bent afgetapt. En nee – er komt geen rechter meer kijken bij het aftappen van zo’n grote groep mensen. Ik heb overigens uit betrouwbare bron vernomen dat men al bezig is met de voorbereidingen voor een systeem waarin alle telefoongesprekken ‘preventief’ afgetapt zullen worden – en ik geloof best dat dat er aan zit te komen. We roepen gewoon een keer terrorist en alles kan en mag.

Daarnaast heeft men inmiddels al (bijna?) de mogelijkheid om het internetverkeer te traceren, loggen en ‘tappen’ (uhoh – ik blog over een onveilige verbinding). Sterker nog, een hoop informatie wordt hier al preventief opgeslagen – voor het geval dat je ooit nog besluit om terrorist te worden. Al onze banktransacties worden netjes bijgehouden en kunnen waarschijnlijk naar wens worden opgevraagd.

Ook onderweg word je gecontroleerd: op de snelweg worden zogenaamde trajectcontroles en ANPR stations aangelegd – alle kentekens die een bepaalde weg kruisen worden netjes opgeslagen – eventueel met gemiddelde snelheid, rijbaan en -richting. In de toekomst wil men dit uit gaan breiden met een project wat schuilgaat onder de noemer ‘Rekeningrijden’ – niet de externe controles, maar de auto zelf gaat netjes bijhouden waar hij zich bevind, en geeft dat netjes door aan de centrale. In het openbaar vervoer introduceert men de OV-chipkaart, uiteraard bewaart men ook hier uw begin- en eindstation in een grote database. In de stadscentra worden camera’s opgehangen ‘zodat men eventuele ruzies op kan sporen’ – en later eventueel na kan gaan wie waar is geweest… of wat denk je van een belletje dat af gaat als er een ‘verdachte’ langs loopt… alles kan!

Het enige element dat ontbreekt is de globale koppeling tussen de systemen. Nog maar een kleine stap en het is, technisch, mogelijk om in enkele seconden van een willekeurige persoon precies na te gaan waar hij/zij zich heeft bevonden, wat hij/zij heeft gekocht, met wie je hebt gezoend en hoe lang je onder de douche staat. Ow.. ja, nog zo een – slimme energiemeters – rapporteren dagelijks aan de baas hoeveel energie er hoe laat verbruikt is. En het mooie van dit alles is dat WIJ, het nog niet zo heel erg omhooggevallen volk, totaal geen zicht hebben op hoe deze systemen werken, wat zij opslaan, wat de systemen met de data doen, wie vervolgens de data in kan zien, en wat men met deze data doet.

En ga nou niet roepen dat het alleen maar voor goede bedoelingen zal worden gebruikt – dat is niet zo. Zelfs iedere machtsgeile puber zou dat moeten weten. Een machtsgeile directeur heeft wellicht meer moeite om dat toe te geven toegeven. Onze huidige overheid is misschien te laf om het potentieel van de beschikbare middelen in te zien – laat staan benutten. Een volgend kabinet zou daar weleens verandering in kunnen brengen. Wellicht nog erger: een hacker krijgt toegang tot de systemen – en die kans is realistisch – het gebeurt regelmatig dat systemen die professioneel worden geacht (internetproviders, banken, het Pentagon) te maken krijgen met hackers (of beter: crackers – de niet eetbare variant). En de systemen van de overheid kun je moeilijk degelijk noemen…. het is dan ook een wereldwonder dat deze nooit (ernstig) zijn gekraakt – of misschien is dat al wel gebeurt.

Stel nou dat een hacker, cracker, of misschien beter: terrorist, toegang krijgt tot onze gegevens – of misschien wel erger – de gegevens kan wijzigen… de terrorist kan de overheid simpelweg afpersen en virtueel gijzelen in hun eigen systemen – wij hoeven daar uiteraard niets van te merken want de overheid schaamt zich dood… en de terrorist? Die heeft vrij spel – in je eentje een heel land regeren… nice! Overdreven? Misschien… voorlopig nog wel – maar in de toekomst kan dit een realistisch gevaar worden. Zodra openbare en militaire systemen gecentraliseerd via computers worden aangestuurd (wat al deels het geval is) kan een eventuele hacker zelfs daar direct invloed op uitoefenen.

Anyway, ik heb al veel te veel getypt (bijna 1500 woorden!? bij een gemiddeld stuk schoolwerk had ik daar meer moeite mee – misschien ben ik nu wat langdradig?). Kort samengevat zie ik een trend in de politiek die, als we door doorgaan, wellicht kan leiden tot een complete controlestaat, censuur, dictatuur en uiteindelijk oorlog. Ik weet vrijwel zeker dat het geen klimaatverandering, ozonlaag of kernenergiecentrale zal zijn die onze soort, de mensheid, zal vernietigen. De mens brengt zichzelf ten onder… stom machtsgeil strijdlustig wezen.

Welterusten! Morgen de opening van het Alcoholisch Academisch jaar aan de TU/e. Ik zal er eentje drinken op de ondergang van de wereld. En nu niet te depressief gaan doen he… Je leeft maar één keer, dus maken we er maar het beste van. Proost.

This entry was posted in Hobby, Politiek, TU/e and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *