DSB Bank

Zo… en dan hier maar eens mijn mening over het hele DSB verhaal…

Veel mensen beweren dat Dirk Scheringa en zijn personeel de ondergand van de DSB Bank geheel aan zichzelf te danken hebben. Dirk zelf beschuldigt de andere banken, de heer Lakeman, en onze minister van financiën van het doelbewust kapotmaken van zijn bank. Uiteraard probeert iedereen zichzelf in te dekken – je gaat natuurlijk niet toegeven dat je zelf fout zit.

Mij lijkt de DSB bank slechts deels verantwoordelijk. Ze hebben foute dingen gedaan, ja, maar dat hebben andere banken, en verkopers in het algemeen, ook gedaan. Niet om het goed te praten hoor – maar waarom moet de een daar slachtoffer van worden en de rest niet? Daarnaast hebben klanten van de DSB Bank al hun contracten zelf ondertekend. Als ik een contract afsluit zit ik daar gewoon aan vast… had ik de kleine lettertjes maar kunnen lezen. Tja, jammer dat (achteraf) niet iedereen zelf die verantwoordelijkheid kan en wil nemen. Veel mensen hier moeten eens leren om zelf op te letten. Mensen die nét dat beetje meer uit de kan willen halen door een “hoger risico” te aanvaarden, zijn niet bereid om de mogelijke gevolgen van dat verhoogde risico op zich te nemen. Een geïnterviewde op TV beweerde zelfs dat hij het heel vreemd vond dat hij zijn geld kwijt was, “want anderen die een risico nemen zijn toch ook niet al hun geld kwijt”!? Maar meneer toch, dat is het hele idee achter een kans, of hier beter van toepassing,  een risico: JE HEBT GEEN ZEKERHEID!

In dat opzicht is de DSB Bank al veel te goed bezig door de ‘gedupeerde’ klanten te compenseren. Maar goed, bij een bank draait het allemaal om vertrouwen. Je gaat er van uit dat die bank je goed en eerlijk zal adviseren, net zoals je er van uit gaat dat de bank je geld goed zal behandelen. En dat is ook precies waar het vervolgens écht mis ging.

Als ik het nieuws goed heb gevolgd, was het de heer Lakeman (klinkt Amerikaans.. Lake-man..?) die klanten op heeft geroepen om hun geld zo snel mogelijk weg te halen bij de DSB Bank omdat deze onbetrouwbaar zou zijn. Blijkbaar heeft deze meneer een redelijk autoritaire status want velen volgden zijn advies op. Onterecht, als je het mij vraagt De bank was enkel oneerlijk geweest op het gebied van hypotheken en leningen. Spaarders (behalve de mensen met een verhoogd risico, maar die zouden wellicht hun rekening om kunnen zetten) hadden niets te vrezen. Tot dat…

En toen ging het hard. Veel geld werd weggehaald maar, volgens RTL nieuws, kwam dat vrij snel tot een halt… tot dat, juist, Wouter Bos zich er mee ging bemoeien. Wederom had het nieuws zich snel verspreid en kwamen klanten van de DSB Bank hun geld ophalen. Even later was het verhaal over. Dirk heeft nog geprobeerd zijn bank te redden, maar dat was volgens mij al vrij hopeloos – het vertrouwen was weg, men had geen enkele reden om bij DSB Bank te blijven of terug te keren.

En wie is hier nou schuldig aan? Zeker niet alleen onze Dirk (ondanks dat de DSB Bank wellicht ook zonder de oproep van de heer Lakeman in de problemen was gekomen, door iets wat ook wel een wanbeleid word genoemd). Pieter Lakeman heeft de DSB Bank in ieder geval de druppel gegeven die de emmer deed overlopen. Onze regering gaf, mogelijk onbewust en wellicht onbedoeld, de trap die de emmer deed omvallen. De geschatte kosten? Zo’n anderhalf miljard euro. En dan hebben veel mensen nog niet eens hun geld teruggekregen.

En dan nog word er beweerd dat de bank vanzelf ook wel omgevallen zou zijn, omdat het beleid en de financiering van de DSB Bank niet zouden deugen. Hier kan ik weinig over zeggen, maar zelfs als we dit een paar jaar hadden kunnen rekken… dan was de klap in ieder geval na de “financiële crisis” gekomen en hadden we niet nu, op het moment dat onze staatsschuld toch al een recordhoogte heeft bereikt, nog eens even een paar miljard euro op hoeven hoesten.

Wat Dirk Scheringa ook fout heeft gedaan, Pieter Lakeman en Wouter Bos hebben het uiteindelijk verpest – op een totaal verkeerd moment. Zeker Bos had daar rekening mee moeten houden en voorzichtiger moeten handelen.

Tot zo ver mijn rant op het verhaal rondom de DSB Bank. Morgen misschien een klaagblogje over/tegen de reclamecampagne voor orgaandonatie.

This entry was posted in Politiek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *