Een nieuwe dag met koperdiefstal en de Sp!ts

Mijn dag begon vanochtend al goed. Of eigenlijk kwam er nooit een eind aan de vorige dag: rond een uur of twee op bed gaan liggen, en vervolgens niet kunnen slapen. Gebeurt wel vaker, als ik vroeg op moet staan. En inderdaad, om 6:20 ging de wekker. Opstaan ging eigenlijk nog vrij makkelijk, helaas bleek het buiten te regenen. Owja, het had al de hele nacht geregend. Op het station nog een verse Sp!ts meegekregen van onze altijd vrolijke Sp!ts-uitdeler, en op naar de trein.

Pas in de trein had de conducteur een trieste mededeling voor ons. Voorzichtig werd ons uitgelegd dat er op het traject Tilburg-Eindhoven koperdieven actief waren geweest, waardoor diverse spoorwegovergangen niet functioneerden. De machinist zou deze overgangen slechts met tien kilometer per uur mogen passeren, en dat zou uiteraard resulteren in een vertraging van zo’n 20 minuten. Bah!

Tijd om de Sp!ts open te slaan voor het vrolijke nieuws van vandaag. Weinig nieuws op de voorpagina. De tweede pagina had echter weer een droevige mededeling: “Generatie Pech is de sjaak”. De jongeren van na 1985. Ik dus. Te vrij opgevoed, slechte scholing en nog meer gezeik. Bovendien krijgen wij ook nog de gevolgen van de vergrijzingsgolf over ons heen. Fijn om te weten. Tijd om verder te bladeren, zo de paginagrote advertentie voorbij.

Op pagina vijf wordt het echt interessant: “Ben ik nog verdacht?”. Een artikel over het nieuwjaarsfeest van Yashna van Kinderen, of eigenlijk de nasleep. Yashna werd tijdens nieuwjaarsnacht aangehouden in een shoarmazaak, waar zich mogelijk een dader van een schietpartij zou bevinden. Volgens het artikel heeft het zo’n twee uur geduurd voordat de 26 kersverse verdachten het pand mochten verlaten. Met tie-wraps om de handen, bij gebrek aan fatsoenlijk materieel. Vervolgens nog mee naar het politiebureau voor een ondervraging: drie simpele vraagjes over wat meneer gezien had. Vervolgens nog even spulletjes inleveren en de cel in. Als verdachte. Pas zes uur later werd Yashna weer vrijgelaten, zonder excuus of verdere mededeling.

Dan denk ik: WAAR ZIJN WE GODVERDOMME MEE BEZIG? Je gaat toch niet het leven van 26 mensen na een geweldig nieuwjaarsfeest op pauze zetten omdat er mogelijk zich mogelijk iemand met een pistool onder hen bevind? Nog even de nacht afsluiten met een klein trauma. Even ondervragen, oke. Maar niet twaalf uur lang als verdachten behandeld worden. Dat kan echt niet! We zijn hard op weg naar een verpauperde politiestaat. En op dit ene artikel na wordt er verder weinig aandacht aan dit incident besteed. Een incident wat niet op zichzelf staat; neem bijvoorbeeld de recente ongelukkige verdenking en arrestatie van een stel Somaliërs. Ook het veelvuldig platleggen van het spoorverkeer wegens “zich vreemd gedragende personen” past in dit plaatje. Kunnen we hier niet meer nadenken? Een beetje onderzoek verrichten voordat we actie ondernemen? Het lijkt wel of de politie hier vrij spel heeft, met het alleenrecht op machtsvertoon en burgertje pesten. Machtsvertoon? Kijk maar eens naar het TV programma “De politie op je hielen”. Die lui kunnen er wat van. Al ben je onschuldig, dan weten ze zich zo te vertonen dat je ze vanzelf een dreun zou willen verkopen.

Maar genoeg over de wandaden van de politie. Door naar pagina zes en zeven: tweemaal Chemie-Pack. Meer media aandacht dan de duurste reclamecampagne die het bedrijf had kunnen betalen. Niet helemaal zoals gewenst, maar ach. Maar dan heb je al die zeikende angsthazen nog. Wantrouwen jegens de overheid – en terecht. Maar, mogen we hier ook al niet meer zelf nadenken? Of misschien is het maar beter van niet. Lijsten met gevaarlijke stoffen en dikke zwarte rookwolken vormen een mooi uitgangspunt voor een mooi stukje paniekvoetbal. Een enkele chemicus durft zich nog in de discussie te mengen door te vermelden dat het gevaar van dergelijke stoffen afhankelijk is van de hoeveelheid danwel concentratie. Maar nee, kankerverwekkend is kankerverwekkend, aldus de welgeschoolde burger. Nou, niet dus. En dan hebben we ook nog de roetdeeltjes, die misschien wel op de speelpleinen en spruitjes zijn geland. Is dat nou echt zo moeilijk? Plens water er overheen en weg roetdeeltjes. Hoppa. Maar daar waagt de overheid zich dan ook weer niet aan. Vroeger aten we lood voor ontbijt, lunch en avondeten, hoor. Niet goed, nee, maar de mensheid heeft het wel mooi overleefd. We vallen echt niet ineens allemaal om van een roetdeeltje met wat lood en dioxine.

Genoeg bagger voor vandaag. Pagina acht maakt een hoop goed met een foto vanuit Brisbane, Australië. Rare mensen, eigenlijk. Hun huizen zijn ondergelopen, en nu peddelen ze met een big smile in een opblaasboot over de weg. Metro voegde daar nog aan toe dat het best een kick gaf om de hele dag lang met een stel vrienden en een kratje bier langs de waterkant (het balkon?) te kijken wat er langs drijft. Restaurants en daken enzo. Ja, mooi volk. Altijd positief. Op de volgende pagina’s eigenlijk weinig interessants. De stripjes zijn wel leuk, de ingezonden brieven brengen vaak weer de nodige irritatie met zich mee… die mensen snappen het echt niet!

De Sp!ts inmiddels uitgelezen, maar nog steeds niet in Eindhoven aangekomen, en inmiddels wel te laat voor mijn afspraak. Gelukkig had ik de vertraging al in een kort maar krachtige mail vanaf mijn smartphone doorgegeven. Vervolgens had de conducteur nog meer droevig nieuws: het rampgebied had zich uitgebreid want ook de seinen werkten niet naar behoren. Prognose: 30 minuten vertraging. Ach ja joh, goed begin van de ochtend! Op station Eindhoven moest er nog een gaatje in de vloer van de stationstunnel gemaakt worden, uiteraard met veel kabaal… is vast niet verantwoord zonder gehoorbescherming, maar wat maakt het uit… klanten zijn geen werknemers, daar hoef je dus geen rekening mee te houden.

In Eindhoven aangekomen bleek het nog steeds te regenen, en grote plassen hadden zich inmiddels op de straten gevormd. We zijn toch geen derdewereldland zonder riolering? Aangekomen op de TU/e en na het maken van excuses voor de vertraging stond ik na drie minuten alweer buiten. Had niet verwacht dat ik zo snel klaar zou zijn. Shit. Weer terug naar huis met de NS, met uiteraard nog steeds vertraging. Nog even een Metro meepakken als leesvoer, die uiteraard ook weer voortijdig uitgelezen was. Nog even een geld-terug-bij-vertraging formuliertje meepakken, hoe zielig ik het ook vind voor de NS, het is echt niet hun schuld, maar ik heb er wel recht op. Thuis aangekomen nog maar eens lekker op bed gaan liggen, om nu weer wat te gaan leren voor een tweetal tentamens. Wish me luck!

This entry was posted in Politiek, TU/e and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *